Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Etkinlik Bilgileri


Etkinliğin Amacı

Depremler en yıkıcı ve öngörülemez doğal afetlerden biridir. Birkaç saniye içinde binalara, altyapıya ve yaşamlara büyük zarar verirler. Dünya genelinde depremlerin sıklığının artmasıyla birlikte, bunların gücüne dayanabilecek yapılar inşa etmek, yaşanabilir bir ekosistem oluşturmak temel amacımız olmalıdır. Yeşil yapılar, çevresel faydalar sağlarken deprem hasarını azaltmanın etkili bir yolu olarak ortaya çıkmıştır.

Yeşil yapılar, su tasarrufu veya enerji üretimi için güneş panelleri veya rüzgâr türbinleri gibi yenilenebilir enerji kaynakları gibi sürdürülebilirlik çabalarını en üst düzeye çıkarırken enerji tüketimini en aza indiren malzemeler ve teknolojilerle tasarlanmıştır. Sismik koruma açısından, yeşil bina tasarımları, duvarlar ve zeminler arasında esnek bağlantılara sahip geliştirilmiş temel sistemleri; yapıları temellerinden izole ederek yer hareketini azaltan taban izolasyon teknolojisi; depremlerin neden olduğu titreşimleri emen damperler; bir deprem olayı sırasında uygulanan yanal kuvvetlere karşı ekstra güç için betonarme çerçeveler; sismik faaliyetlerden kaynaklanan yapısal hasarları azaltmayı amaçlayan diğer önlemler dahil olmak üzere çeşitli teknikler kullanır.

Bu özelliklerin birleşimi yeşil yapıları sadece depreme karşı daha dayanıklı hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda geleneksel inşaat yöntemlerine kıyasla kaynak yönetimi söz konusu olduğunda daha verimli olmalarına yardımcı olur, bu da onları, çevre dostu hedeflerden ödün vermeden depremle ilgili yıkımı azaltmadaki ideal adaylar haline getirir.

Yeşil yapılarda ahşap kullanımı küresel iklim değişikliğine katkıda bulunacak karbondioksit emisyonlarının tutulması gibi başka çevresel faydalar da sunmaktadır. Ayrıca, sürdürülebilir kaynaklı ahşap malzemelerin kullanılması ormansızlaşmayı azaltırken kereste üretiminin sıklıkla gerçekleştiği kırsal topluluklarda istihdam sağlar; bu da yerel ekonomileri desteklerken gezegenimizin genel sağlığı için faydalı olan sürdürülebilir ormancılık uygulamalarını teşvik eder.

Bu etkinliğin temel amacı deprem, yeşil yapı ve ahşap üçgeninde lisansüstü düzeyde eğitim göre katılımcıları bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmaktır.

Etkinliğin Kapsamı

Etkinliğin amacı çerçevesinde eğitimde yer alacak katılımcılar Türkiye’de yer alan üniversitelerde lisansüstü eğitimlerine devam eden (Mühendislik, Mimarlık, Ağaç İşleri Endüstrisi ve Orman Endüstrisi alanındaki) genç araştırmacılar ve/veya akademisyenler (35 yaşını doldurmamış) olacaktır. Uzman akademisyenler tarafından oluşturulan eğitim modülleri ile deprem, yeşil yapı ve ahşap- ahşap yapılar konularında programda bulunan teorik ve uygulama eğitimleri bilgi sahibi olacaklardır.